Your Cart

Wanneer een voedingskussen gebruiken: De ultieme gids voor moeders

Als nieuwe moeder wil je niets anders dan het beste voor je baby, en dat omvat ook comfortabele en stressvrije voedingssessies. Een voedingskussen kan een waardevolle metgezel zijn tijdens deze speciale momenten. Maar wanneer is het precies nodig en hoe kan het je helpen? In deze blogpost bespreken we uitgebreid wanneer je een voedingskussen moet gebruiken en delen we handige tips om het meeste uit dit fantastische hulpmiddel te halen.


Waarom een voedingskussen?

Een voedingskussen, ook wel bekend als een borstvoedingskussen of voedingssteun, is een ergonomisch ontworpen kussen dat is gemaakt om comfort te bieden tijdens het voeden van je baby. Het heeft een unieke vorm die je ondersteunt en helpt om een ontspannen en natuurlijke houding aan te nemen. Hierdoor vermindert het kussen de spanning op je armen, nek en rug, wat vooral belangrijk is tijdens langere voedingssessies.


Wanneer een voedingskussen gebruiken?

  1. Tijdens het borstvoeden: Als je borstvoeding geeft, kan een voedingskussen een wereld van verschil maken. Het zorgt voor een betere positionering van de baby, wat kan helpen om het aanleggen te vergemakkelijken en tepelkloven te voorkomen. Bovendien helpt het kussen om de baby op de juiste hoogte te brengen, zodat je niet voorover hoeft te buigen.
  2. Bij flesvoeding: Ook bij het geven van flesvoeding kan een voedingskussen van onschatbare waarde zijn. Het biedt comfortabele ondersteuning voor zowel de baby als jou als ouder. Bovendien kun je het kussen gebruiken om de baby in een hoek te positioneren die refluxklachten kan verminderen.
  3. Tijdens de zwangerschap: Een voedingskussen kan al vanaf de zwangerschap van nut zijn. Het ondersteunt je buik en rug, verlicht drukpunten en helpt bij het handhaven van een goede slaaphouding. Na de bevalling kun je hetzelfde kussen blijven gebruiken tijdens het voeden.

Tips voor het gebruik van een voedingskussen:

  1. Kies het juiste formaat: Voedingskussens zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Kies er een die bij jouw lichaam past en de juiste ondersteuning biedt.
  2. Experimenteer met posities: Probeer verschillende posities uit om te ontdekken wat voor jou en je baby het meest comfortabel is. Dit kan variëren afhankelijk van de grootte en leeftijd van je baby.
  3. Gebruik het kussen ook buiten de voedingstijd: Een voedingskussen kan ook dienen als ondersteuning voor je baby tijdens het liggen, zitten of spelen. Het biedt een veilige en comfortabele omgeving.
  4. Onderhoud en reiniging: Controleer altijd de instructies van de fabrikant voor het reinigen van het voedingskussen. De meeste kussens hebben afneembare hoezen die in de wasmachine kunnen worden gewassen.

Op zoek naar goede voedingskussens? De HEMA heeft een breed assortiment. Bekijk ze hier!


Een voedingskussen is een essentieel hulpmiddel voor moeders tijdens de voeding van hun baby’s. Of je nu borstvoeding geeft of flesvoeding geeft, dit kussen biedt comfort en ondersteuning om van voedingssessies een aangename ervaring te maken. Door het juiste gebruik van een voedingskussen kun je de druk op je lichaam verminderen en je baby in een optimale positie brengen voor een succesvolle voeding. Probeer verschillende posities uit en ontdek wat het beste werkt voor jou en je baby. Kies het juiste formaat en onderhoud het kussen goed voor langdurig gebruik. Investeer in het comfort en geniet van kostbare momenten met je kleintje!

Weet je nog niet welk voedingskussen het beste is? Lees hier de 6 beste voedingskussen van 2023!